Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το πράσινο τσάι στη ζωή μας

Μιλώντας για τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στην υγεία, ας δούμε πρώτα απ’ όλα τί περιέχει κάθε κούπα που καταναλώνουμε:
  • Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο πολυφαινόλες και φυτοχημικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υπεύθυνες και για την πικρή του γεύση.
  • Περιέχει 6 κύριες πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες.
  • Περιέχει πολύ περισσότερες κατεχίνες σε σχέση με το μάυρο τσάι.
  • H επιγαλλοκατεχίνη (γνωστή και ως EGCG) αποτελεί μια από τις κύριες και πιο ενεργές κατεχίνες του πράσινου τσαγιού.
  • Τέλος, περιέχει αλκαλοειδή, δηλαδή αλκαλικές ουσίες όπως η καφεΐνη (σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με αυτές που συναντάμε στο μαύρο τσάι και το Oolong), οι οποίες έχουν διεργετικές ιδιότητες. 



  • Είναι τελικά το πράσινο τσάι τόσο υγιεινό;
 
Είναι γεγονός ότι οι γνώμες διίστανται, γιατί παρόλο που αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, κάποια άλλα ινστιτούτα θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν οριστικά αυτή την άποψη.
Ακόμα όμως και αυτό να ισχύει, το σίγουρο είναι ότι το πράσινο τσάι ωφελεί σημαντικά σε ορισμένα θέματα υγείας όπως:


  • Καρδιοαγγειακές Παθήσεις
 
Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί μεγάλες μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και στεφανιαίας νόσου.
Επίσης, το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, ενώ φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση.


  • Καρκίνος
 
Οι απόψεις για την επίδραση του πράσινιου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου είναι αντικρουόμενες.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα από πρόσφατες μελέτες σε ζώα είναι αρκετά πειστικά όσον αφορά το συσχετισμό μεταξύ του πράσινου τσαγιού και της αντικαρκινικής του δράσης.
Αυτό προκύπτει και από τρέχουσες έρευνες, οι οποίες εστιάζουν στις αντικαρκινικές ιδιότητες των κατεχινών.


  • Απώλεια Βάρους
 
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή η λήψη χαπιών από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στο κάψιμο του λίπους.

Τέλος, κάποιες άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι το πράσινο τσάι βοηθάει και σε διάφορα άλλα θέματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης, το άγχος, η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η στοματική κοιλότητα και οι ιογενείς λοιμώξεις, αλλά τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα για άλλη μια φορά.

Η ουσία είναι, ότι οι παρόλο που υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού στην υγεία, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνουν σαφείς συστάσεις.

  • Η προετοιμασία του τσαγιού

Φροντίστε να αφήνετε το τσάι στο βραστό νερό για 3 εώς 5 λεπτά, μια διαδικασία που βοηθά την απελευθέρωση των κατεχινών.
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι όσο πιο παλιά είναι τα φύλλα του τσαγιού, τόσο πιο πολλές κατεχίνες θα έχει.
Μην ξεχνάτε ότι τα φύλλα πράσινου τσαγιού έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά απ’ ότι το τσάι σε φακελάκια.


  • Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνω:
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι είναι ωφέλιμο να καταναλώνουμε πράσινο τσάι αρκετά συχνά, αντικαθιστώντας μάλιστα με αυτό και άλλα λιγότερο υγιεινά ποτά.
Η συνιστώμενη κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βρεθεί αν σκεφτούμε ότι η πλειοψηφία των μελετών που αναφέρονται στην ωφέλιμη προσφορά του, αποτελούνταν από συμμετέχοντες, οι οποίοι έπιναν από 3 έως 10 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού καθημερινά.


  • Πότε το πράσινο τσάι κρίνεται βλαβερό
 
Ένα από τα ενεργά συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι η καφεΐνη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και την αϋπνία, αλλά και συχνές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα.
Καλό είναι, οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού, λόγω της δυνατότητας που έχει η καφεΐνη να διαπερνά τον πλακούντα και στο μητρικό γάλα αντίστοιχα και στη συνέχεια στο έμβρυο.
Επιπλέον, το πράσινο τσάι περιέχει τανίνη, ουσία η οποία μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση του σιδήρου από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Γι’ αυτό άλλωστε, ορισμένοι προσθέτουν λίγο λεμόνι στο τσάι τους, αφού η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C το καθιστά ικανό να εξουδετερώνει την παραπάνω αντίδραση.


                                                                      Σας φιλώ
                                                                      Εφη

Εάν σας αρέσουν τα ποστ στο blog μου πατήστε το κουμπάκι στα δεξιά

3 σχόλια:

  1. Το πράσινο τσάι είναι υγεία ! ωραίο ποστ

    ΧΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. polu wraia ta les!! oson afora ta meiwnekthmata tou prasinou tsagiou exoun na kanoun me thn kafeinh p exei klp, mia para polu kalh enallaktikh pou den thn kserei polus kosmos einai to leuko tsai!! (diavase s internet na deis poso wfelimo einai) kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βασιλικη μου!!!!
      Χαίρομε που ήρθες στην παρέα!! Ευχαριστώ για την συμβουλή θα το ψάξω και θα ανεβάσω αναλογο ποστ!!!
      σματς σμουτς

      Διαγραφή